Ο καθηγητής αναφέρεται σε όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για την επιβλαβή δράση των καπνικών προιόντων
• στη γυναικεία υγεία
• στην εγκυμοσύνη
• στο έμβρυο και
• στη γονιμότητα

Παρουσιάζει επίσης τα σύγχρονα δεδομένα για την πρόληψη, τη διακοπή αλλά και την μείωση του κινδύνου σε ό,τι αφορά το κάπνισμα.
Η ομιλία απευθύνεται σε ιατρούς, αλλά και στο κοινό. Στηρίζεται σε έγκυρες πηγές πληροφορίας και μετα-αναλύσεις από το Medline και οι Ευρωπαικές και Αμερικανικές ιατρικές εταιρείες και οργανισμούς.
•Σύντομο βιογραφικό: Δρ Θέμης Μαντζαβίνος •
Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την ειδικότητα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αρεταίειο.
Το 1977 διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκτοτε: Προήχθη σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας του Πανεπιστημίου, Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής.
Το 2001, παραιτήθηκε από τη θέση του, 15 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή του, οπότε θα μπορούσε να αφιερώσει πλήρως το χρόνο του στο πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης που κατάφερε.
Ως προς την εκπαίδευση και εμπειρία στο αντικείμενο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ασκήθηκε και άσκησε το αντεικίμενο στην Ανατολική Virginia, USA για πολλά χρόνια. Εκεί τιμήθηκεγια το έργο και ως μέλος της ομάδας, υπό τον Χάουαρντ Τζόουνς, που πέτυχε την πρώτη εγκυμοσύνη εξωσωματικής γονιμοποίησης και έδωσε το πρώτο μωρό εξωσωματικής γονιμοποίησης, την Ελίζαμπεθ Καρρ, στις ΗΠΑ.
Το 1986, ίδρυσε τη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης στο νοσοκομείο μητρότητας «Mitera». Το πρώτο παιδί από αυτό το πρόγραμμα γεννήθηκε το 1987. Το 1988, το πρώτο παιδί γεννήθηκε στην Ελλάδα με τη χρήση ωαρίου δότριας σε γυναίκα με πρόωρη εμμηνόπαυση.
Το 1989, ίδρυσε τη μονάδα IVF Euromedica.
Το 1997, ήταν ο ιδρυτής καθώς και ο διευθυντής της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης στο νοσοκομείο Aretaieio.
Το 2001, αφού έφτασε στο κριτικό αριθμό των 2000 γεννήσεων που προέκυψαν από το πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, του απονεμήθηκε το χρυσό μέταλλο της πόλης των Αθηνών από τον δήμαρχο της πόλης για τη συμβολή του στην επιστήμη και την ανθρωπότητα.
Το 2008 ήταν συνιδρυτής του Κέντρου IVF «Embryoland». Το 2004 εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μια θέση που εξακολουθεί να κατέχει.
Το 2006, έγινε μέλος της Ελληνικής Ανεξάρτητης Εθνικής Επιτροπής για Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, έως το 2010.
Το 2007, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Jones Institute in Reproductive Medicine, μια θέση που εξακολουθεί να κατέχει.
Ως αποτέλεσμα της έρευνάς του, ο καθηγητής Τ. Μαντζαβίνος και οι συνεργάτες του έχουν δημοσιεύσει και παρουσιάσει 360 επιστημονικές εργασίες σε Διεθνή και Ελληνικά Περιοδικά καθώς και σε Διεθνή και Ελληνικά Ιατρικά Συνέδρια.
Το αποτέλεσμα όλων των χρόνων της Κλινικής δραστηριότητάς του στην Αναπαραγωγή είναι η γέννηση περισσότερων από 6.000 παιδιών.
Από 01/01/2016 είναι επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου IVF Insitute of Life (IOL) στο Νοσοκομείο Ιασώ.